Sagrada familia que es: Templo Expiatorio de la Sagrada Familia

Història del temple – Sagrada Família

HISTÒRIA DE LA BASÍLICA

La Sagrada Família és un temple excepcional, tant pel que fa a l’origen i la fundació com pel que fa als propòsits. Fruit de l’obra del genial arquitecte Antoni Gaudí, va ser un projecte impulsat per i per al poble, i ja són cinc generacions les que han anat veient l’evolució del temple a Barcelona. Actualment, amb més de 140 anys des de la col·locació de la primera pedra, la Basílica segueix en construcció.

La Sagrada Família és un temple excepcional, fruit de l’obra del genial arquitecte Antoni Gaudí. Actualment, amb més de 140 anys des de la col·locació de la primera pedra, la Basílica segueix en construcció.

espai blanc

espai blanc

espai blanc

FITES DESTACADES

1882

Projecte de Francisco de Paula del Villar.

Dibuix original del projecte que l’arquitecte diocesà Francisco de Paula del Villar va fer per a la Sagrada Família, el qual, seguint les pautes dominants de l’època, aplicava les fórmules pròpies del neogòtic: finestrals ogivals, contraforts i arcbotants exteriors, i un campanar afuat. Divergències de caràcter tècnic, relacionades amb el cost dels materials, van comportar la destitució d’aquest arquitecte i l’elecció d’un altre que començava a destacar, Antoni Gaudí, que va donar una nova orientació al projecte i el va transformar en una ambiciosa proposta de temple per a l’església del futur.

El 19 de març, el bisbe Urquinaona col·loca la primera pedra del temple.

1883

Antoni Gaudí assumeix el projecte, encàrrec que compatibilitza amb altres obres.

1885

S’inaugura la capella de Sant Josep, a la cripta, i s’hi celebren les primeres misses.

1891

Comencen les obres de la façana del Naixement.

1914

Antoni Gaudí es dedica exclusivament al temple, fins a la seva mort.

1925

S’acaba el campanar de sant Bernabé a la façana del Naixement.

El campanar dedicat a l’apòstol Bernabé va ser l’únic que Gaudí va poder deixar acabat.

1926

Gaudí mor, i el seu deixeble, Domènec Sugranyes, assumeix la direcció de les obres.

1936

La Sagrada Família és objecte d’actes vandàlics a conseqüència de la Guerra Civil. Es cremen plànols i fotografies i s’esmicolen les maquetes de guix.

1939

Francesc de Paula Quintana assumeix la direcció de les obres, que poden continuar gràcies al material que es va salvar de l’obrador de Gaudí i al que es va reconstruir a partir de fotografies i plànols publicats.

1952

Es construeix l’escalinata de la façana del Naixement, façana que s’il·lumina per primera vegada.

1954

S’inicien els fonaments per bastir la façana de la Passió.

1955

S’organitza la primera capta.

1958

El 19 de març, festivitat de Sant Josep, es col·loca a la façana del Naixement el conjunt escultòric que representa la Sagrada Família, obra de Jaume Busquets.

1961

S’inaugura un museu per explicar als visitants els aspectes històrics, tècnics, artístics i simbòlics del temple.

1966

Mor Francesc de Paula Quintana; i es fan càrrec de la direcció de les obres Isidre Puig i Boada i Lluís Bonet i Garí.

1976

S’acaben de construir els campanars de la façana de la Passió.

1978

Comença la construcció de les façanes de les naus laterals.

1983

Francesc Cardoner i Blanch assumeix la direcció de les obres.

1985

Jordi Bonet i Armengol és nomenat arquitecte coordinador i director de les obres.

1986

S’encarrega a Josep Maria Subirachs la realització dels grups escultòrics de la façana de la Passió.

1986

Es comencen a construir els fonaments de totes les naus, les columnes, les voltes i les façanes de la nau principal, els transseptes, el creuer i l’absis. Les obres s’acaben el 2010.

Fins a mitjans del segle XX, en la construcció encara s’usaven les bastides de fusta, res a veure amb els mitjans actuals.

2005

La façana del Naixement i la cripta del temple entren a formar part del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

2010

El 7 de novembre del 2010, el papa Benet XVI dedica la Basílica al culte i la distingeix com a basílica menor.

2011

S’atorga el Premi Ciutat de Barcelona 2010, en l’apartat d’Arquitectura i Urbanisme, a la nau del temple.

2012

Jordi Faulí succeeix Jordi Bonet com a arquitecte coordinador i director de les obres del temple de la Sagrada Família, que segueixen endavant d’acord amb les directrius d’Antoni Gaudí.

2016

Es comencen a bastir les torres dels Evangelistes, Maria i Jesús.

Finalització de la construcció de la sagristia de ponent i del claustre de la Mare de Déu dels Dolors.

2018

Juliol del 2018 Es col·loca la Creu al capdamunt del frontó de la façana de la Passió.

2019

Arriben els primers panells de pedra de la torre de Jesucrist, i les torres dels Evangelistes i de la Mare de Déu van prenent forma.

2020

Febrer del 2020 Les torres de Jesucrist i de la Mare de Déu superen l’alçària de les torres de la façana de la Passió i del Naixement.

Març del 2020 La Junta Constructora de la Sagrada Família atura les obres de construcció per l’emergència sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19.

Octubre del 2020 Es reprenen les obres, centrades a finalitzar la torre de la Mare de Déu, que compta amb tots els nivells de panells ja col·locats. Només hi manquen els elements del terminal, de 25 metres, que estarà coronat per una estrella de dotze puntes il·luminada.

2021

Durant el 2021 tots els esforços se centren a acabar la torre de la Mare de Déu, la segona més alta del conjunt de la Basílica, de 138 metres d’alçària.

L’abril del 2021 es comença la construcció del fust o pinacle, part intermèdia del terminal de la torre de la Mare de Déu, de 18 metres d’alçària, que s’inicia en sis potes i finalitza en tres puntes o braços de suport de l’estel lluminós. Durant aquest mes, es col·loca l’encofrat i l’armat del terç inferior, peça de 10,80 metres que canvia de forma evident l’skyline de la ciutat, ja que fa arribar la torre fins als 127 metres. És la peça de major longitud (10,80 metres) que s’ha pujat mai fins ara a la Sagrada Família.

El juliol del 2021 s’ornamenta amb trencadís el fust. En aquest moment hi ha col·locada la part inferior del fust. La part superior i inferior del fust es recobreixen amb trencadís artístic de gres ceràmic amb colors que van dels blaus als blancs, amb alguns punts de mosaic venecià daurat.

El setembre del 2021 es col·loca el terç superior del fust de la torre de la Mare de Déu. Amb la col·locació del terç superior, la torre arriba ja als 134 metres.

El 9 de novembre es van col·locar les dotze estrelles de forja que rematen la corona de la torre de la Mare de Déu.

El 29 de novembre es va col·locar l’estel de la Mare de Déu. Un fet històric en tractar-se de la darrera peça que es col·loca a la torre i que canvia el perfil de la ciutat de Barcelona.

El dia 8 de desembre del 2021, la Sagrada Família va inaugurar la torre de la Mare de Déu amb l’acte central de l’eucaristia i amb la posterior benedicció i il·luminació per primera vegada de la segona torre més alta ja finalitzada.

2022

Durant el 2022 es finalitzen dues de les quatre torres dels Evangelistes, la de Lluc i la de Marc. La torre de Jesucrist puja dos nivells, i assoleix el vuitè nivell dels dotze que tindrà, de manera que se situa als 125,85 metres. El dia 16 de desembre del 2022 s’il·luminen per primer cop els terminals de les torres dels Evangelistes Lluc i Marc, dues de les quatre torres dels Evangelistes que formen part del conjunt de torres centrals. Està previst acabar les torres dels Evangelistes Joan i Mateu l’any 2023, i finalitzar la torre central de Jesús el 2026.

espai blanc

espai blanc

espai blanc

Sagrada Familia de Barcelona – Monumento más famoso de Barcelona

Reservar visita

  Los comienzos de la Sagrada Familia

  La construcción comenzó en 1882 con un estilo neogótico. Un año después el proyecto fue puesto en manos de Gaudí, quien lo replanteó por completo. Gaudí diseñó un templo excepcional e innovador que iba a estar compuesto por 18 torres, aunque finalmente sólo tuvo tiempo de crear una de ellas antes de su muerte.

  Gaudí falleció en 1926 dejando inacabado el proyecto que ocupó los últimos años de su vida pero, gracias a los planos que se conservan, su sueño se hace realidad poco a poco gracias al trabajo de otros artistas y al dinero obtenido a partir de las donaciones y las visitas.

  Elementos más destacables

  Aunque aún no está terminada, la Sagrada Familia es un exuberante templo cargado de simbolismo religioso. Estos son algunos de los puntos más importantes:

  Las torres

  Hasta el momento han sido erigidas 8 de las 18 torres diseñadas por Gaudí. El arquitecto decidió que doce de ellas fueran dedicadas a los Apóstoles, cuatro a los Evangelistas, una a María y otra a Jesús. Cada una de ellas estará dotada de diferente altura en función de la jerarquía religiosa que representan.

  Es posible acceder hasta la parte superior de algunas de las torres para contemplar la ciudad desde las alturas y ver algunos detalles del exterior del templo a escasa distancia.

  Las fachadas

  La basílica tiene tres simbólicas fachadas:

  • Fachada del Nacimiento: Dedicada al nacimiento de Cristo, se trata de una fachada profusamente decorada y llena de vida.
  • Fachada de la Pasión: Algo más austera y simplificada que las otras fachadas, pretende reflejar el sufrimiento de Jesús durante la Crucifixión.
  • Fachada de la Gloria: La fachada principal, mucho más grande y monumental que el resto. Representará la muerte, el Juicio Final, la Gloria y el infierno. Consciente de que no iba a tener tiempo para construirla, Gaudí dejó hechos los bocetos para que sus sucesores pudieran finalizar el trabajo.

  El interior

  Para diseñar el interior de la Sagrada Familia, Gaudí se inspiró en las formas de la naturaleza, creando columnas con forma de tronco de árbol que convierten el interior del templo en un enorme bosque de piedra.

  ¿Cuándo terminará la construcción del templo?

  Es muy común la pregunta sobre cuándo se terminará la Sagrada Familia de Barcelona, y es una cuestión muy difícil de responder. Desde sus inicios en el año 1882 la basílica ha sido un templo expiatorio, es decir, construido a partir de donaciones. Es por esto que la fecha de finalización de la Sagrada Familia podría estar aún bastante lejos.

  Visita guiada en español

  La Basílica de la Sagrada Familia se ha convertido en el símbolo de Barcelona y su visita es imprescindible. Dado que siempre suele haber mucha cola para visitarla, podéis comprar las entradas online para no perder el tiempo esperando.

  Para conocer a fondo la Sagrada Familia, nada mejor que contratar nuestra visita guiada, disfrutaréis de una hora y media de recorrido de la mano un guía enamorado de Barcelona y os ahorraréis las interminables colas. También podéis reservar la visita con la subida a las torres.

  • Visita guiada a la Sagrada Familia sin colas
  • Sagrada Familia con subida a las torres

  Reservar visita

   Barcelona y su símbolo, la Sagrada Familia

   Sagrada Familia, Fachada del Nacimiento

   Interior de la Sagrada Familia

   Vistas desde las torres de la Sagrada Familia

   4Ver galería de imágenes

   Top 10
   Museo Nacional de Arte de Cataluña

   También te puede interesar

   • Top 10

    La Sagrada Familia, el Parque Güell, la Casa Batlló, La Pedrera, Las Ramblas, el Barrio Gótico, el Museo Picasso. .. Descubre los 10 lugares imprescindibles que ver en Barcelona.

   • Museo Nacional de Arte de Cataluña

    Ubicado en el imponente Palacio Nacional de Montjuic, el Museo Nacional de Arte de Cataluña (MNAC) es uno de los museos más importantes de Barcelona y de toda España.

   Sagrada Familia (Sagrada Familia)

   Barcelona Sagrada Familia , or Sagrada Familia is one of the most amazing architectural structures on the planet. For those who see it for the first time, the temple evokes a variety of impressions, but always very strong. Most of all, the Sagrada Familia resembles a church built by an unknown civilization on one of the distant planets. What is the uniqueness and unusualness of this building, without visiting which no one can do tour of Barcelona – read below.

   1. Eternal construction
   Construction of the temple began in 1882. According to the calculations of the author of the original project Antoni Gaudi , the construction should have lasted about 3-4 centuries, according to the technologies of the late 19th century. Taking into account the fact that the most modern methods are used in construction today, the completion of all works is planned for 2026, well ahead of schedule.

   Sagrada Familia: erection of bell towers

   2. The main masterpiece of Antoni Gaudí
   The original design of the Sagrada Familia was developed by the Catalan genius Antoni Gaudí and became his main work of life. The great architect worked on the design of the temple for more than 40 years, that is, most of his life. Despite the fact that Gaudi managed to build only about 15% of the entire volume of the Sagrada Familia, he is its generally recognized author and creator.

   Sagrada Familia: Passion façade

   3. Private donations
   The Sagrada Familia is a temple of redemption. From the point of view of the Catholic Church, its construction should help atone for the sin of unbelief committed by the Barcelona people in the last two centuries. Therefore, the construction budget is replenished only by anonymous individual donations. Neither the city, nor the state, nor private companies can participate in the financing.

   Sagrada Familia: stained glass windows and columns

   4. The highest temple on the planet
   Upon completion of all the work, the height of the temple will be exactly 172 meters – one and a half times higher than at the moment (2015). If everything goes according to plan and the Sagrada Familia is completed in accordance with the original project, it will become the tallest building in Barcelona, ​​and at the same time the tallest Christian church on the planet, beating the current record holder, Ulm Cathedral in Germany, by 8 meters.

   Sagrada Familia: Passion façade

   5. Spain’s most visited attraction
   Three and a half million visitors each year make the Sagrada Familia the most visited attraction in Spain and one of the most popular monuments in Europe. Tickets for internal visits to the temple must be booked in advance, preferably a day or two before the visit, otherwise huge queues cannot be avoided.

   Sagrada Familia: futuristic interior

   6. Bible in stone
   As conceived by Gaudi, the Sagrada Familia contains an incredibly complex set of symbols. Sagrada Familia is a real Bible in stone, where each tower, column or stained-glass window is dedicated to one of the saints, apostles or evangelists and retells the events described in the Bible to us.

   Sagrada Familia: the facade of the Nativity

   7.